Succesul înregistrat de partidul lui Marine Le Pen, Mobilizarea Națională, în scrutinul parlamentar din Franța evidențiază provocările cu care se confruntă formațiunile politice de centru din Europa, în contextul ostilității față de centralizarea puterii de către Uniunea Europeană, comentează grupul media Bloomberg.
”Predicțiile privind rezultatul alegerilor din Franța, al căror tur secund va avea loc duminică, arată că partidul de extremă-dreapta Mobilizarea Națională va înregistra un triumf, în timp ce președintele Emmanuel Macron riscă să fie umilit. Deși din punct de vedere constituțional poate menține mandatul de președinte până în mai 2027, Macron ar putea decide că, în contextul erodării autorității, funcția nu poate fi exercitată”, notează editorialistul Max Hastings, într-un articol publicat în Bloomberg sub titlul ”Umilința electorală suferită de Macron este un semnal de rău augur pentru Europa”.
Dintre cele 577 de locuri din Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului Franței, partidul Mobilizarea Națională ar urma să dețină între 195 și 245, fiind urmat de alianța de extremă-stânga, în timp ce partidele de centru ale lui Macron vor avea mai puțin de 100 de mandate.
Complexitatea sistemului electoral francez riscă să genereze o criză politică prelungită, care nu are cum să nu se extindă la nivelul Uniunii Europene.
”Președintele Macron se confruntă cu riscul coabitării cu un prim-ministru din alt partid, o formulă reflectând o guvernare slabă. (…) Rezultatul alegerilor din Franța evidențiază provocările cu care se confruntă partidele de centru din întreaga lume, întrucât promovează idei de care electoratul nu vrea să audă. Ascensiunea partidului Mobilizarea Națională este generată de ostilitatea față de centralizarea puterii în cadrul Uniunii Europene, chiar dacă poziția economică și comercială a Franței este mai bună decât cea a Marii Britanii, care s-a retras din UE”, subliniază editorialistul.
În plus, ascensiunea partidului lui Marine Le Pen, considerat de piețele financiare drept iresponsabil, riscă să genereze o criză economică.
”Este clar că forțele politice de centru au fost înlăturate și că extremiștii de dreapta și de stânga sunt victorioși. Este o situație nefericită pentru noi toți, dacă se va transforma într-un semnal de rău augur pentru alegerile din alte țări. Indiferent de rezultatele alegerilor din Marea Britanie, consecințele nu pot fi mai grave decât preluarea de către extremiști a puterii în a doua țară ca importanță din Uniunea Europeană, ceea ce riscă să destabilizeze Blocul comunitar, să afecteze susținerea Europei pentru Ucraina și chiar Alianța Nord-Atlantică”, atrage atenția editorialistul.
Citește și:
REACȚIA lui Trump la decizia Curții Supreme privind imunitatea: „Un câștig major pentru democrație”